header image

Dodenherdenking

Ieder jaar is er bij de Stille Tocht op 4 mei, t.n.a. allen die die oorlog helaas niet hebben overleefd, een grote opkomst. Ook lopen er veel jongeren mee in de lange stoet. De tocht loopt van het Rosarium in het Wilhelminapark naar het Joods monument in het Slotplantsoen en daarna naar de Algemene begraafplaats. Bij het Joods Monument leggen voorzitter Jan Oldebesten en de burgemeester van Meppel een krans. Vanaf 21.00 uur vindt er dan het jaarlijks herdenkingsconcert plaats in de Grote-of Mariakerk. Aangevuld door een toespraak van de burgemeester en door een gedicht of lied.


dodenherd012014 dodenherd022014Drie oktober herdenking

In de vroege ochtenduren van 3 oktober vindt er een korte herdenking plaats bij het Joods Monument in het Slotplantsoen. Op dzee datum is bijna de hele Joodse gemeenschap uit Meppel afgevoerd naar het concentratiekamp Westerbork. 
De heer Jan Oldebesten en de Burgemeester van Meppel spreken de belangstellenden toe. Leerlingen van 3 klassen van OBS De Woldstroom, die het monument hebben geadopteerd, zijn hierbij ook aanwezig. Volgens Joods gebruik leggen zij steentjes bij het monument  

dodenherdenking2014meppel01dodenherdenking2014meppel02

 

 

J.H. Boom-Oktoberlezing

Ieder jaar wordt in de maand oktober de J.H. Boom-Oktoberlezing gehouden. Dit ter nagedachtenis aan de heer John Boom oprichter, erevoorzitter en voormalig voorzitter van de Stichting Joods Monument Meppel. Een breed scala aan mensen wordt hier voor uitgenodigd, dit kan variŽren van auteur tot een oorlogsoverlevende. Maar altijd gerelateerd aan de verschrikkelijke oorlogsjaren maar zeker ook met een blik op de toekomst gericht. Al velen hebben een bijzondere lezing voor de stichting verzorgd, oa Frits Barend, Hella de Jong- Asser, Ed van Thijn, Ad van Liemd ea. Via de media wordt kenbaar gemaakt op welke datum deze lezing plaats vind en is gratis toegankelijk.